Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Σε ισχύ στο Ε1 2014 η νέα φορολογική αντιμετώπιση ανέργων και χαμηλόμισθων


Από την περασμένη Παρασκευή, η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων όσων εμφανίζουν πολύ χαμηλά εισοδήματα (π.χ φοιτητές, άνεργοι που συμμετείχαν σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης, έχοντες εισόδημα από μπλοκάκι κλπ) γίνεται με το νέο μηχανισμό εκκαθάρισης όπως αυτός ψηφίστηκε από τη Βουλή με πρόσφατη τροπολογία και στο Ε1 2014 θα φορολογούνται με τους φορολογικούς συνταλεστές και τις εκπτώσεις φόρου που απολαμβάνουν οι μισθωτοί. 

Την «επικαιροποίηση» του μηχανογραφικού του Taxisnet γνωστοποίησε ο Γενικός Γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης μέσω twitter. H επικαιροποίηση έγινε αφού είχε ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά τα όσα προβλέπονται θα ισχύσουν και αναδρομικά. Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη που ήρθε με την τροπολογία έχει μεταβατικό χαρακτήρα και ισχύει μόνο για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2013. Προβλέπει ότι θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων όσοι: 

- το πραγματικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ή 
- το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον αυτοί δεν ασκούσαν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και δεν έχουν εισόδημα από ακίνητα. 

Το γεγονός ότι θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, τους εξασφαλίζει τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της έκπτωσης φόρου η οποία φτάνει έως τα 2100 ευρώ. Αυτό ισοδυναμεί με αφορολόγητο το οποίο υπερβαίνει τα 9000 ευρώ και κατά συνέπεια απαλλάσσει από τη φορολογική επιβάρυνση τους έχοντες μικρά εισοδήματα.

Πηγή: dikaiologitika.gr

 
Developed by electro-net.gr